Gå till innehåll
Svenska Hängflygförbundet
Svenska Hängflygförbundet

Om Hängflyg

Hängflygning är flygsporten som ger dig känslan av att du verkligen flyger med egna vingar! Känslan när man hängflyger är faktiskt obeskrivlig, den måste upplevas! Du hänger fritt i luften och känner luftströmmen direkt i ansiktet. Du styr med med din kropp, inte med någon spak eller några pedaler. Du känner dig som en fågel...

Hängflygning (kallas ibland också för drakflygning av hängflygveteraner) har på modern tid utvecklats till en mycket säker form av flygning, där man hänger fritt i en sele under vingen. Därav namnet hängflygning, som ofta felaktigt blandas ihop med skärmflygning (av oinvigda) vilket är en helt annan flygsport som bedrivs med en fallskärmsliknande vinge!

Hängglidaren monteras vanligtvis upp på cirka en kvart, från att vara ett 5-6 meter långt skidliknande paket innehållande ett knippe aluminiumrör, dacronväv och stålvajer, till en läcker vinge med högprestanda. Selen man använder är oftast av en modell som liknar en sovsäck som man ligger, eller rättare sagt hänger, mycket bekvämt i. Selen är även försedd med en räddningsskärm. Den brukar också ha plats för eventuell flygradio, kamera, lite frukt och dricka kanske...

Till utrustningen hör naturligtvis också hjälm och handskar.

När man hängflyger styr man sin vinge genom att helt enkelt flytta kroppen, och därmed också vingens tyngdpunkt, åt det håll man vill svänga. Samma sak gäller om man vill öka farten genom att dyka, man flyttar kroppen framåt för att sänka nosen på vingen.

Alla som har en fullt normal fysik kan lära sig att hängflyga, man behöver inte vara någon atlet. Sporten passar lika bra för tjejer som för killar!

Publicerad: 2022-11-27

Senast uppdaterad: 2023-09-12

Författare: Joel Ponce de Leon

Postadress

Svenska Hängflygförbundet
c/o Harald Holmström, Lövgatan 2
565 33 Mullsjö

Kontakta oss

+46 705 94 82 78
kansli@hangflyg.org