Gå till innehåll
Svenska Segelflygförbundet
Svenska Segelflygförbundet

Vad är ett segelflygplan gjort av?

Segelflygplan är tekniska underverk, med slanka men starka vingar, strömlinjeformer, blanka ytor och djärva linjer.

Skolflygplan är antingen tillverkade i glasfiber eller av metallrör klädda med duk, i kombination med andra material. De är robusta och säkra, och tillåter både elev och lärare att använda roder och instrument. De flesta moderna segelflygplan är byggda av glas- eller kolfiber och väger från 200 upp till 450 kilo. Topphastigheten ligger nära 300 km/h, och för varje meter som planet sjunker kommer det 35 till över 60 meter framåt.

Många förvånas över hur små flygplanen är. Trots en spänvidd (vingspets till vingspets) på 15 meter eller mer kan höjden vid förarplatsen vara under en meter. När man stiger ner i ett ensitsigt segelflygplan är det som att "klä på sig" flygplanet.

Ombord finns radio och instrument för att mäta hastighet, höjd, stig och sjunk. Ofta finns det även en dator för att beräkna glidbanor när det handlar om att flyga fort och långt, och numera också utrustning för satellitnavigering, s k GPS. Tävlingsflygplanen har också vattentankar i vingarna för att kunna öka vikten och därigenom förbättra prestanda vid höga hastigheter.

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2022-11-30

Författare: Leo Lundgren


Postadress

Svenska Segelflygförbundet
Box 750
521 22 Falköping

Besöksadress

Segelflygskolan Ålleberg 1
521 97 Vartofta

Kontakta oss

0515-371 51
info@segelflyget.se