Gå till innehåll
Svenska Segelflygförbundet
Svenska Segelflygförbundet

Bli segelflygare!

Tänk dig själv på ett par tusen meters höjd över det vackra svenska landskapet, många mil från flygplatsen där du startade. Rakt över dig där du cirklar i din eleganta farkost, ligger ett vitt stackmoln.

Sikten är milsvid och under dig utbreder sig åt alla håll ett fantastiskt panorama. Det enda ljud du hör är vindbruset mot flygplanskroppen, då och då avbrutet av korta radioanrop från andra flygplan i området. Du vet att det hänger på dig själv om du skall finna nya uppvindar så att du kan föra ditt flygplan tillbaka till startplatsen.

Skulle det inte gå måste du i stället finna ett lämpligt fält att landa på. När du hittar uppvinden är det som en jättehand lyfter dig och ditt flygplan rakt upp i luften med flera meter i sekunden! Kanske får du sällskap av en rovfågel som utnyttjar samma uppvind för att hålla sig svävande.

För de flesta människor är detta upplevelser som man kan leva på i flera år, för segelflygaren liksom för åtskilliga fåglar är detta en helt normal flygtur. Nu förstår du varför vi sjunger.

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2022-11-30

Författare: Leo Lundgren


Postadress

Svenska Segelflygförbundet
Box 750
521 22 Falköping

Besöksadress

Segelflygskolan Ålleberg 1
521 97 Vartofta

Kontakta oss

0515-371 51
info@segelflyget.se